Znate li da stalno konzumirate proizvode koji sadrže GMO, a niste toga svjesni

698 ABC portal 09.studenog 2019. 09:00
GMO PROIZVODI

U posljednje vrijeme, na pojedinim proizvodima u Bosni i Hercegovini počele su se pojavljivati oznake "Bez GMO", što potrošače dovodi do pitanja sadrže li oni koji nisu označeni takvom oznakom, genetski modificirane organizme. Kako se navodi u Informaciji za potrošače o hrani bez GMO u BiH, koju je izdala Agencija za sigurnost hrane BiH, EU regulative, a isto tako i zakonska regulativa u našoj državi obvezno propisuje označavanje genetski modificirane hrane i hrane za životinje, piše Faktor.  Međutim, proizvodi životinjskog porijekla kao mlijeko, jaja i meso su isključeni iz označavanja, iako su životinje hranjene s genetski modificiranom hranom. Kako je objašnjeno, to je važna informacija koja nedostaje potrošačima.

- Znate li da gotovo svakog dana konzumirate proizvode koji sadrže GMO, a niste toga svjesni – navodi se, između ostalog u Informaciji.   U Bosni i Hercegovini Zakonom o genetski modificiranim organizmima propisuju se postupak i uvjeti za ograničenu uporabu, prekogranični prijenos, namjerno uvođenje u okoliš i stavljanje na tržište genetski modificiranih organizama i proizvoda koji se sastoje, sadrže ili potječu od genetski modificiranih organizama.   Cilj ovoga Zakona je osiguranje visoke razine zaštite života i zdravlja ljudi, zdravlja i dobrobiti životinja, okoliša i interesa potrošača, s obzirom na GMO-e i proizvode od GMO-a, kao i žive modificirane organizme, uz istovremeno djelotvorno funkcioniranje tržišta BiH.

- Agencija za sigurnost hrane BiH je, nakon dostavljanja zahtjeva i popratne dokumentacije u skladu s Pravilnikom o uvjetima i postupku izdavanja odobrenja za stavljanje genetski modificirane hrane i hrane za životinje prvi put na tržište BiH i zahtjevima koji se odnose na njihovu sljedivost i označavanje, te pozitivnog mišljenja Vijeća za GMO, do sada izdala 36 rješenja kojima se odobrava stavljanje na tržište BiH genetski modificirane soje MON-Ø4Ø32-6, koja će se koristiti isključivo kao hrana za životinje. Sva dosad izdana rješenja odnose se na istu modifikaciju – objasnio je za Faktor Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

 
 

Kako dodaje Hajrić, subjekt u poslovanju s hranom kojem je odobreno stavljanje na tržište BiH genetski modificirane soje MON-Ø4Ø32-6, koja će se koristiti isključivo kao hrana za životinje, dužan je osigurati da: označi na zapakiranom proizvodu piše: "Ovaj proizvod sadrži genetski modificiranu soju (MON-Ø4Ø32-6)" te da se na nezapakirani proizvod ponuđen krajnjem potrošaču stavi oznaka: "Ovaj proizvod sadrži genetski modificiranu soju (MON-Ø4Ø32-6)" na proizvod ili neposredno uz proizvod, kao i na prateću dokumentaciju (fakturu).  - Za službene kontrole koje uključuju pravilno označavanje navedenih proizvoda, kao i za uzorkovanje i sljedivost proizvoda, u bilo kojoj fazi proizvodnje, obrade, skladištenja, distribucije i uvoza proizvoda koji sadrže ili mogu sadržavati GMO, nadležni su inspekcijski organi BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH - kaže Hajrić.

Govoreći o ovoj temi, Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošaca Klub potrošača Tuzlanske županije, kaže kako je upravo to udruženje u BiH provodilo anketu o informiranosti potrošača o GMO, a u okviru jednog međunarodnog istraživanja. Na osnovu tih podataka (koji su navedeni u grafici iznad), Bulić kaže kako bi veliki broj potrošača želio da na svakom pakiranju mlijeka, mesa, jaja i mesa bude naznačeno jesu li životinje hranjene hranom koja sadrži GMO.

- Ako obveza da bude označena genetski modificirana hrana za životninje, onda bi to trebali provesti do kraja, i na označiti npr, na mlijeku da je krava koja ga je dala hranjenja genetski modificiranom sojom - kaže Bulić.   To nažalost, kako kaže, sada nije slučaj, i sustav označavanja ide "obrnutim" redoslijedom, pa umjesto toga proizvođači koji ne koriste GMO stavljaju oznake, a da bi to dokazali, moraju provesti komplicirane procedure dokazivanja. To, kako kaže, košta, a u konačnici i poskupljuje proizvod. Boji se i kako su neke oznake "Bez GMO" stavljene na određene proizvode samo u promotivne svrhe jer kako kaže, na nekim koje je provjeravala, ne postoji dokaz da je neka institucija to i dokazala, nego potrošači trebaju vjerovati proizvođaču da je to zaista tako samo na osnovu znaka na ambalaži.  

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,72273
Srednji: 25,787198
Prodajni: 25,851666

Jedinica: 1
Kupovni: 1,278383
Srednji: 1,281587
Prodajni: 1,284791

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,788213
Srednji: 1,792695
Prodajni: 1,797177

Jedinica: 1
Kupovni: 1,841031
Srednji: 1,845645
Prodajni: 1,850259

Jedinica: 1
Kupovni: 2,179457
Srednji: 2,184919
Prodajni: 2,190381