'Svađamo se oko kloake u koju 99 posto stanovnika Hrvatske ne bi umočilo ni mali prst'

572 ABC portal 05.siječnja 2018. 09:15
otvoreno
'OTVORENO' O GRANIČNOM SPORU

Ribari iz Savudrije i Umaga dobili su apsolutnu potporu Vlade, a premijer Andrej Plenković pozvao je Sloveniju na nastavak dijaloga i izbjegavanje jednostranih poteza i incidenata u Savudrijskoj vali. Slovenski šef diplomacije Karl Erjavec prijeti da Hrvatska neće u OECD-e i Schengen dok je on ministar. Kako riješiti problem hrvatsko-slovenske granice?

O tome su u emisiji 'Otvoreno' HRT-a raspravljali državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin, SDP-ov saborski zastupnik Joško Klisović, urednik slovenske Mladine Robert Botteri i ribar iz Savudrije Danilo Latin.

Upitana da pojasni izjave iz Slovenije o sedam prekršajnih postupaka protiv hrvatskih ribara, Metelko-Zgombić napomenula je da Slovenija ni na koji način nije počela implementirati presudu, već je samo najavila da će to učiniti.

'Kad smo mi rekli da to ne može biti jednostrano, oni su rekli da će implementirati onaj dio koji mogu sami, a na moru to ne mogu ni na koji način. Slovenija bi se mogla - a Hrvatska tu ne bi imala prigovor - povući s onih područja uz granicu za koja je čak i ova kompromitirana arbitraža potvrdila da su hrvatski teritorij. Ništa se novo nije dogodilo, situacija na terenu je ostala ista, jedino novo je da je Slovenija najavila da će početi kažnjavati naše ribare, čime bi prekršila zajednički dogovor o izbjegavanju incidenata', rekla je Metelko-Zgombić.

Danilo Latin zahvalio je Vladi na podršci ribarima i rekao da će oni sutra mirne duše isploviti na more i tamo zaraditi svoj kruh. Po pitanju najava slovenskih prijava prilično je optimističan.

'Najavili su, a ako i kada bude, onda ćemo informirati javnost i Vladu o tim prijavama i u dogovoru s Vladom ćemo surađivati. Nadam se da će Vlada održati riječ i riješiti te kazne', kazao je Latin. Precizirao je da u Savudriji ima 28 ribara, a u Umagu 60-ak.
 

Joško Klisović, bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, napomenuo je da svako podizanje tenzija udaljava dvije države od dogovora i od toga da za stolom pokušaju naći rješenje.

'Arbitražnu presudu kao pravni akt, donosenu u kompromitiranom arbitražnom postupku, Hrvatska neće primijeniti. Pozicija SDP-a je da ukoliko Slovenija svoju nacionalnu politiku temelji na sadržaju arbitražne presude, kao takvu može je donijeti za pregovarački stol, kao što ćemo i mi utvrditi našu poziciju. I onda kreću bilateralni pregovori', napominje Klisović. 

Ukoliko Slovenija traži međunarodne savjetnike da pritisne Hrvatsku, uvlači nas u igru akcije i reakcije i u svojevrsnu spiralu međusobnog nadmudrivanja, potpuno izmičući fokus od razgovora o sadržaju razgraničenja na to kako će tko kome napakostiti. Takvi pritisci neće donijeti rezultat, upozorio je Klisović, predlažući da se u budući dogovor - u formi bilateralnog ugovora potvrđenog u predstavničkim tijelima Hrvatske i Slovenije - uključe i vezana pitanja, poput ribarenja i režima plovidbe u Savudrijskoj vali.

On ne misli da će eventualni novi političari na vlasti nakon izbora u Sloveniji riješiti problem. 'Ne možemo očekivati da će novi političari izaći s novom agendom', ocijenio je, dodajući da je sada trenutak za rješavanje spora. 

Robert Botteri pokazao je naslovnicu Mladine iz '95. gdje su se rugali s granicom u Piranskom zaljevu.

'Tada je to bilo smiješno, ali nakon 23 godine ne pokazuje se ni najmanja nada da će se to uskoro riješiti. Točno je da nas se uvlači u spiralu, ulazimo u predizbornu kampanju i žestina slovenskih odgovora samo će se pojačavati. Na moju žalost, pitanje odnosa između Slovenije i Hrvatske postalo je najkorištenije oruđe u predizbornoj kampanji - političari će se međusobno dokazivati tko će biti nepopustljiviji prema Hrvatskoj', najavio je Botteri.

Dodao je da pojedinci poput Petra Janjića Tromblona u Hrvatskoj nisu usamljeni, jer je slično rješenje nedavno nudio i predsjednik slovenskog parlamentarnog odbora za obranu. 'Očekujem samo zaoštravanje i to će se događati na dnevnoj bazi. To me vrlo žalosti jer u svemu tome igra samo politika, a 'mali ljudi' su u zadnjem planu', rekao je Botteri.

 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,562636
Srednji: 25,626703
Prodajni: 25,69077

Jedinica: 1
Kupovni: 1,278551
Srednji: 1,281755
Prodajni: 1,284959

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,79232
Srednji: 1,796812
Prodajni: 1,801304

Jedinica: 1
Kupovni: 1,84364
Srednji: 1,848261
Prodajni: 1,852882

Jedinica: 1
Kupovni: 2,214638
Srednji: 2,220188
Prodajni: 2,225738