Vjetroelektrane

Tehnološki rast: Hercegovina će dobiti još jednu vjetroelektranu

U skladu s naporima za korištenjem što većega broja obnovljivih izvora energije, u Federaciji BiH trenutačno se planira nekoliko značajnih projekata koji idu u tom smjeru, a među njima je i projekt izgradnje nove vjetroelektrane u okviru Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne, piše Večernji list BiH.  Nakon vjetroelektrane Mesihovina, koja je prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini, nešto južnije uskoro bi mogla početi nicati nova.

Montirana prva vjetrolektrana na platou Podveležja

Uz primjenu visokih standarda zaštite na radu i poštivanje propisanih vremenskih uvjeta za montažu koji se posebno odnose ne intenzitet vjetra, vrše se radovi na postavci ostalih vjetroagregata. Nastavljen je i specijalni noćni transport opreme iz Luke Ploče preko graničnih prijelaza Metković i Doljani do gradilišta, kojeg su posjetili Admir Andelija, generalni direktor i Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije, priopćili su.

Za gradnju vjetroelektrana na Vlašiću bit će uzet kredit od 72 milijuna eura

Federalna vlada je podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Europske investicijske banke (EIB) i Kreditanstalt for Wiederaufbau, Frankfurt na Majni (KfW) budu osigurana 72 milijuna eura izgradnje Vjetroelektrane Vlašić.

Prihvaćena je informacija o kreditu EIB-a i KfW-a za realizaciju ovog projekta, kao osnove za vođenje pregovora te zadužena federalna ministarstva financija i energije rudarstva i industrije, te JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo da u tim za pregovore o kreditu imenuju ovlaštene predstavnike.
 

Čačić: Bašić mi je prijetio, Dobrović: Meni nije, ali ima agresivan pristup, Ćorić: Mene je posjetio u društvu odvjetnika

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja i ministar gospodarstva u Vladi Zorana Milanovića, Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva u Vladi Zorana Milanovića, Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetike u Vladama Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića govorili su o tome je li se pogodovalo ulagaču u vjetroelektranu Krš-Pađene nauštrb državnih interesa.

Hrvatsko-danski konzorcij gradi vjetroelektranu kod Mostara

Započeli su radovi na izgradnji vjetroelektrane s 15 agregata nedaleko od Mostara, na kojoj su glavni izvođači konzorcij ”Siemens Gamesa Renewable Energy” Hrvatska i ”Wind Power A/S” Danska.  Prve radove na pripremi terena, izgradnji temelja i miniranju kamenitog tla izvode kompanije HP Investing iz Mostara i Minersko iz Sarajeva. 

U općini Tomislavgrad moći će se graditi i pojedinačni vjetroagregati

Općinsko vijeće Tomislavgrad na sjednici u utorak usvojilo je Odluku o uvjetima, lokacijama i naknadama za izgradnju pojedinačnih vjetroagregata na području općine Tomislavgrad.

Tom odlukom propisini su uvjeti, lokacije i naknade za izgradnju pojedinačnih vjetroagregata i pratećih objekata na području općine Tomislavgrad, a od zajedničkog interesa te općine i investitora.
 

Tvrtka u vlasništvu dvojice posuških gospodarstvenika gradit će kod Posušja vjetroeletranu vrijednu 35 milijuna eura

Vlada FBiH, na sjednici održanoj 16. siječnja 2020. u Mostaru, dala je prethodnu suglasnost za izdavanje energetskih dozvola gospodarskim društvima  za izgradnju tri vjetroelektrane u Tomislavgradu i jedne u Posušje.

Relaks d.o.o. Posušje radi na projektu izgradnje VE Oštrc na planini Oštrc iznad Posušja. Vlasnici Relaksa su članovi Udruge gospodarstvenika Posušje Veljko Lončar(Vokel)  i Tomislav Marić (KTM Brina).
 

Siemens počinje gradnju vjetroelektrane kod Mostara

Državna kompanija Elektroprivreda BiH potpisat će narednog tjedna e sa konzorcijem kompanija Siemens Hrvatska i Siemens Danska ugovor o isporuci i ugradnji 15 vjetroturbina na Vjetroelektrani Podveležje kod Mostara, piše Dnevni avaz.

Ovim ugovorom bit će otklonjene sve prepreke za konačni početak radova na prvoj vjetroelektrani u sustavu EPBiH.
 

Pretplati se na RSS - Vjetroelektrane