Vino

Iz EU u 2018. prodano 15 milijardi litara vina, Francuska zaradila 5,4 milijarde eura

Francuska je najveći izvoznik vina u EU, a slijede Italija i Španjolsku, koje, ipak, mnogo zaostaju za Francuzima.
Kako navodi Eurostat, u 2018. godini iz EU je prodano oko 15 milijardi litara vina - uključujući pjenušavo vino, "porto" i "grožđani mošt" iz europske proizvodnje.

Najveći proizvođači su Italija, Španjolska i Francuska, a slijede Portugal, Njemačka i Mađarska.

U 2018. članice EU izvezle su vino ukupne vrijednosti 22,7 milijardi eura.
 

Priča o vinima u BiH objavljena u najznačajnijem svjetskom somelijerskom magazinu

Najznačajniji svjetski somelijerski magazin "The Somm Journal" objavio je priču o vinima iz BiH uz napomenu u svijetu postaju sve priznatija.

Vino se pravi u manastiru Tvrdoš u Bosni i Hercegovini od 13. stoljeća, a vina ove zemlje mogu biti u programu zaštite svjedoka, kaže se na početku reportaže.

Nevjerojatne cifre: Provjerite koja su najskuplja vina na svijetu

Neki kažu da nema do dobre cigare, neki hvale moć knjige, a neki se slažu kako teško može biti išta ljepše nego nakon radnog dana doći kući, zavaliti se u naslonjač i uživati u čaši dobrog vina. No to „dobro“ širok je pojam, a ako želite znati što piju bogati, donosimo vam tekst s portala triptrivia.com, gdje su nedavno naveli najskuplja vina na planetu!

Žilavka i blatina postale popularne u Japanu

I ove godine, kao i prethodnih godina, vina iz Bosne i Hercegovine, i to Vino Manastir Tvrdoš (Trebinje) Vranac 2015, i Vinogradi Nuić (Ljubuški) Posip 2015 predstavljeni su na 95. Sajmu likera i sira koji je održan od 10. do 16. travnja u Tokiju. 

Više od 1.000 vrsta vina iz 28 zemalja svijeta su bila prezentirana i prodavana na najvećem sajmu vina u Japanu. 

Tijekom sedmodnevne manifestacije prodano je oko 25.000 boca vina. 

Kad uoče da se njihovo vino promijenilo, kod Ivanke po besplatan savjet dolaze i iz RH

Ivanka Pavlović, inženjerka voćarstva i vinarstva, u nekadašnjoj Vinariji u Ljubuškom radila je 32 godine kao enolog laborant. O kakvom opsegu, značaju i odgovornosti njezina posla je riječ, svjedoči podatak da se godišnje u ljubuškoj Vinariji proizvodilo 120 vagona vina, piše Večernji list BiH. 

Treći po redu ‘BLAŽ ENOLOGY 2018’ održat će se 27. rujna u Međugorju

BLAŽ ENOLOGY 2018 održava se po treći put u Međugorju  i okuplja  ponajbolje proizvođači Blatine i Žilavke iz broćanske ali i šire regije.

Iako je cilj festivala BLAŽ ENOLOGY prvenstveno pružiti pregled vinske proizvodnje Brotnja, ove smo se godine osobito potrudili taj cilj ispuniti još sveobuhvatnije.

Miljenko Grgich, legendarni vinar u Americi osvojio vinskog Oscara

Oscarom u svijetu hrane, tako nazivaju američku nagradu James Beard 2018 koju je ovoga tjedna u Chicagu imao čast dobiti legendarni hrvatsko-američki vinar Miljenko 'Mike' Grgich. Nagrada James Beard se u američkoj restoranskoj zajednici smatra nagradom s najvišim počastima, a dodjeljuje ju James Beard Foundation.

Miljenko Grgich koji je navršio 95 godina i vlasnik je imanja Grgich Hills u Kaliforniji, nagradu je osvojio u kategoriji vrhunskih vina.

Vijeće ministara bori se za izvoz bh. vina u Hrvatsku

Problemi su krenuli početkom prošle godine kada su proizvođači vina iz BiH obavijestili bh. institucije o otežanom stavljanju u promet vina na tržište Hrvatske s oznakom geografskog porijekla te oznakom kvaliteta vina, kao što je "vrhunsko" i "kvalitetno".

Vijeće ministara BiH usvojilo je na posljednjoj sjednici Informaciju o inicijativi za izmjenu liste zaštićenih naziva za vina porijeklom iz Bosne i Hercegovine navedenih u dijelu B, Dodatka II Protokola 7 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Vino je povezano sa zdravijim krvnim žilama dijabetičara?

Istraživanjem su bile obuhvaćene 224 osobe s tipom 2 dijabetesa koje inače nisu pile alkohol i koje su nasumično raspoređene u tri skupine koje su bile na mediteranskoj prehrani uz čašu crnog ili bijelog vina ili čašu vode. Kod 174 ispitanika koji su imali ultrazvučne snimke arterija 45 posto imalo je uočljive naslage na krvnim žilama na početku studije.

Pretplati se na RSS - Vino