UIO BiH

Pandemija koronavirusa opustošila proračune: Prihodi od indirektnih poreza manji za 667 milijuna KM

Prihodi od indirektnih poreza u prvih deset mjeseci ove godine iznosili su pet milijardi i 979 milijuna maraka i manji su za 667 milijuna KM ili 10,03 posto u odnosu na isti period lani, priopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

U tri akcije oduzete cigarete i duhan vrijedni 35.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) su u tri odvojene akcije na području grada Tuzle i općine Bratunac oduzeli cigarete i rezani duhan u vrijednosti 35.000 KM. Na osnovu ranijih operativnih saznanja, na području grada Tuzle, kod jedne osobe pronašli su veću količinu cigareta i rezanog duhana, koji nisu bili obilježeni na propisan način trošarinskih markicama UNO. Radilo se o 1.380 paklica cigareta i 10 kg sitno rezanog duhana, priopćeno je iz UNO.

Provjera izdavanja računa za hranu, prijave radnika...

Izbjegavanje registracije za PDV, neprijavljivanje prometa, dominantni udio gotovinskih tokova, manipulacije vezane za odbitak ulaznog poreza, nezakonita proizvodnja i promet trošarinskih proizvoda i kao i mnogi rizici u oblasti neizravnih poreza (primjerice, neprijavljivanje radnika i sl.), razlozi su zbog kojih u BiH počinje pojačana kontrola kafića, restorana i ostalih objekata koji se bave ugostiteljstvom. Kontrolu će provoditi Uprava za neizravno oporezivanje BiH i to od 15. svibnja.

Oduzeto 213 kilograma rezanog duhana i 429 paklica cigareta

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, na područiju koje pokriva Regionalni centar Banja Luka, oduzeli su 213 kilograma rezanog duhana i 429 paklica cigareta. Duhanske proizvode, bez trošarinskih markica, zaplijenili su u posljednjih desetak dana, u nastavku operativnih provjera primjene Zakona o trošarinama u BiH, priopćeno je iz UNO BiH. 

Pripadnici UNO BiH zaplijenili krijumčarene cigarete vrijedne 33.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) Bosne i Hercegovine u Trnovu su oduzeli 7.327 paklica cigareta, tržišne vrijednosti oko 33.000 KM. Cigarete su otkriili pripadnici Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo, u suradnji sa pripadnicima MUP-a RS. Oduzeto je 7.327 paklica cigareta (Royal Blue, Royal Blue Slim, FM Blue, FM Red, Merilyn Pink i Trokadero), a nisu bile obilježene trošarinskim markicama UNO.

U BiH uvezen "porsche" koji košta više od pola milijuna KM

U BiH je nedavno uvezen najskuplji automobil godinama unazad, koji je sa uvoznim obvezama koštao 518.500 maraka. 

Riječ je o "porscheu-911 GT2/coupe", koji je koštao 439.300 maraka, dok je za obveze plaćeno 74.790 KM. 

To znači da je i njegov vlasnik za svog četvorotočkaša, također, iskeširao više od pola milijuna KM.

Uhvaćeni sa 200 kilograma duhana vrijednog 30.000 KM

Službenici Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Sarajevo, u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, Sektora kriminalističke policije, na osnovu operativnih saznanja, na putnoj komunikaciji Konjic-Sarajevo, pronašli su i izvršili privremeno oduzimanje 200 kg rezanog duhana. Rezani duhan bio je namjenjen za prodaju na crnom tržištu KS-a, a isti nije bio obilježen trošarinskim markicam UNO BiH. Vrijednost privremeno oduzetog duhana se procjenjuje na  30.000 KM. 

Od cestarina prikupljeno 64,5 milijuna KM, još se ne mogu trošiti

Na podračunu Jedinstvenog računa Uprave za neizravno oprezivanje (UNO) BiH ukupno je prikupljeno 64,5 milijuna KM posebne cestarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH. -Prikupljena sredstva bit će raspoređena kada Upravni odbor UNO donese odluku o koeficijentima za raspodjelu ovih sredstava entitetima i Brčko Distriktu – napominju iz UNO BiH.

Zalihe nafte i plina u BiH moraju biti popisane do 1. veljače

Svi porezni obvznici koji se bave prometom nafte, naftnih derivata i plina moraju izvršiti popis zaliha 1. veljače prije početka prometovanja, dogovoreno je 23. siječnja na sastanku predstavnika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) i entitetskih inspektorata u Banjaluci na kojem je razgovarano o početku primjene izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH.

Popisne liste, koje će dostavljati u roku od tjedan dana nadležnom regionalnom centru UIO, obveznici će već danas moći preuzeti na stranici Uprave.

 

Pretplati se na RSS - UIO BiH