Turizam u BiH

Zbog koronavirusa bh. turizam pred kolapsom: Turisti masovno otkazuju dolaske

Članovi Odbora Grupacije turizma i ugostiteljstva Vanjskotrgovinske komore BiH upozoravaju kako bi situacija u turizmu kao sektoru osjetljivom na globalne poremećaje i u vezi s pojavom koronavirusa mogla dovesti do kolapsa svih subjekata koji posluju u  sektoru turizma i ugostiteljstva.

Đapo traži novi zakon o turizmu ili 'nema ravnomjernog i potpunog razvoja'

Nepostojanje novog zakona o turizmu Federacije Bosne i Hercegovine onemogućava ravnomjeran i potpun razvoj turizma, ističe federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.  Podsjeća da su županije donijeli zakone prema kojima naplaćuju boravišnu pristojbu, a neki od njih i turističku članarinu, no naglašava da problem ostaju lokalne zajednice koje su uskraćene za priliv novca iz ovih izvora u njihove blagajne.  ''Mi smo predlagali da svaka razina vlasti može imati turističku zajednicu ukoliko je može financirati.

Turistička zajednica HNŽ-a prezentirala projekt RiTour u Mostaru

U mostarskom hotelu Ero danas je prezentiran projekt RiTour– „Valorizacija kulturne i prirodne baštine kroz prekograničnu suradnju urbanih turističkih destinacija na kraškim rijekama jadranskog bazena“, koji financira Europska unija u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 - 2020.

BiH ima veliki potencijal za razvoj turizma iznad europskog prosjeka

Pozitivne vijesti stižu iz Euromonitora, međunarodne organizacije za istraživanje tržišta, barem po pitanju analize turističkog potencijala Bosne i Hercegovine. Naime, kako prenosi Indikator.ba, Bosna i Hercegovina, kao turističko odredište, ima veliki potencijal nastaviti razvijati se iznad europskog prosjeka, konstatirano je u analizi Euromonitora. Nedavni razvoj turističke industrije u Bosni i Hercegovini uslijedio je zbog poboljšanja podrške infrastrukturi. 

Analiza Euromonitora: Obećavajuća budućnost za turizam u BiH

Bosna i Hercegovina kao turistička destinacija ima veliki potencijal da nastavi da se razvija iznad europskog prosjeka, navodi se u analizi Euromonitora, izvještava Indikator.ba.

- Nedavni razvoj turističke industrije u Bosni i Hercegovini bio je zbog poboljšanja podršci infrastrukturi. Primjeri uključuju proširenje Wizz Air-ovih operacija na uključivanje Sarajevskog aerodroma, nastavak širenja mreže autoputeva i veći priliv stranih investicija u smještaj, navodi se u analizi.

U srpnju više od 160.000 turista posjetilo Bosnu i Hercegovinu

U Bosni i Hercegovini u srpnju 2017. turisti su ostvarili 160.462 posjete, što je više za 27,7 posto u odnosu na lipanj 2017. i za 24,5 posto više u odnosu na srpanj 2016. godine.

Turisti su u srpnju ostvarili 347.082 noćenja, što je više za 42,6 posto u odnosu na lipanj 2017. i za 19,7 posto više u odnosu na srpanj 2016.

U ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista bilo je 21,6 dok je 78,4 posto bilo učešće stranih turista, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Za sedam mjeseci u Bosnu i Hercegovinu ušlo blizu 43.000 Arapa

U BiH je za sedam mjeseci ove godine ušlo 42.627 građana iz arapskih zemalja, piše današnji “Dnevni avaz” pozivajući se na službene podatke Granične policije BiH.
 
Prema ovim podacima, najveći broj Arapa koji je ušao u BiH dolazi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i to 19.887, a zatim iz Kuvajta 11.103, dok su na trećem mjestu građani Saudijske Arabije, kojih je za sedam mjeseci ušlo 9.385.

Rast broja turista u Bosni i Hercegovini u lipnju od 20 posto

U Bosni i Hercegovini u lipnju 2017. turisti su ostvarili 125.616 posjeta, što je za 20,0% više u odnosu na lipanj 2016. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Turisti su ostvarili 243.477 noćenja, što je predstavlja povećanje od 17,5% u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

U ukupno ostvarenom broju noćenja domaći turisti učestvuju sa 27,4%, dok je učešće stranih turista 72,6%.

Turisti u BiH: Najbrojniji su Poljaci, Talijani, Hrvati...

Budući da je vrijeme ljetne sezone, veliki broj turista već je na odmorima. No, ono što je zanimljivo istaknuti je to da sve veći broj stranih turista, umjesto na ljetovanje ili putovanja u neke egzotične zemlje, dolazi u posjet Bosni i Hercegovini, što potvrđuju i podaci Federalnog zavoda za statistiku, piše V ečernji list BiH. 

Strani turisti

Pretplati se na RSS - Turizam u BiH