Švicarska

Švicarska glasa o problemu rastućih stanarina i spolnoj diskriminaciji

Minimalne kvote za izgradnju pristupačnih stanova i novi zakon koji brani diskriminaciju po spolnoj orijentaciji dva su pitanja o kojima se u nedjelju na referendumima izjašnjavaju Švicarci.

Na prvom Švicarci odlučuju trebaju li neprofitne udruge izgraditi najmanje 10 posto novih stanova. Zuerich, Ženeva i Bern tri su najskuplja europska grada, prema godišnjem rangiranju američke konzultantske tvrtke Mercer, ne samo zbog troškova stanovanja.

Poziv na rat zbog kave u Švicarskoj

Švicarska vlada se probudila, namirisala kavu i odgodila konačnu odluku o svom planu ukidanja nacionalnih strateških rezervi kave, nakon što je prijedlog uznemirio javnost i industriju, piše Hina. Vlada je uznemirila ljubitelje kave u travnju kada je poručila da više neće skladištiti kavu, što je desetljećima radila uz šećer, jestiva ulja i hranu za životinje, nakon što je zaključila da niskokalorični napitak nije od vitalnog značaja za život, te zbog toga ne moraju postojati zalihe kave u slučaju krize.

Švicarci ostaju najbogatiji građani na svijetu

Švicarci su odmakli od prosjeka kada je riječ o imovini po glavi stanovnika, ostajući tako, u prosjeku, najbogatiji građani svijeta.

Konkretno govoreći, do sredine 2019. godine imovina po glavi stanovnika u Švicarskoj iznosila je 564.650 američkih dolara, što predstavlja povećanje za 17.790 USD u odnosu na prošlu godinu, pokazuje deseti izvještaj Credit Suisse Global Wealth, koji je objavljen u ponedjeljak.

Jeste li se ikada zapitali koje su najskuplje zemlje na svijetu?

Tablica vam može mnogo reći, no čim se tablica pretvori u veliku šarenu kartu svijeta, rezultati odmah postanu mnogo zanimljiviji. MoveHub je uzeo podatke iz indeksa troškova života za 2018. sa stranice Numbeo.com.

Numbeo.com svoj indeks računa zbrajanjem ogromne količine podataka od tisuća korisnika širom svijeta koji upisuju potrošačke cijene i troškove mjesta u kojem se nalaze. Indeks sadrži gotovo 50 faktora, od obroka u restoranu srednje kategorije do članarine u teretani, boce vina ili šalice kave.

Švicarci na referendu odbacili ideju o ukidanju TV pretplate

Švicarci su na referendumu u nedjelju odlučili zadržati TV pretplatu, a time i svoj javni servis SRG/SSR, javljaju švicarski mediji pozivajući se na izlazne ankete instituta GFS Bern. ‘Prema posljednjim procjenama na temelju izlaznih anketa od 13 sati 71 posto građana je odbacilo inicijativu za ukidanjem TV pretplate’, priopćio je institut Gfs Bern, prenose švicarski mediji.

Švicarska čokolada i dalje uživa popularnost: Lani izvezeno 128 tisuća tona

Švicarska čokolada i dalje ima popularnost u inozemstvu: prošle godine izvezeno je 127.923 tona čokolade, 4,8 posto više nego u 2016. godini. 

Sveukupno, proizvođači čokolade iz Švicarske prodali su 190.731 tona u zemlji i inozemstvu, priopćilo je u četvrtak Udruženje industrije Chocosuisse. prodaja čokolade povećana je za 3,1 posto na 1,86 milijardi CHF (1,61 milijardi eura). 

 

Švicarska centralna banka očekuje rekordnu dobit u 2017.

Švicarska centralna banka (SNB) objavila je u utorak da je na dobrom putu da 2017. godinu zaključi s rekordnom godišnjom dobiti zahvaljujući povećanju vrijednosti deviznog portfelja.

U SNB-u očekuju da u 2017. godini zabilježiti dobit od oko 54 milijarde švicarskih franaka (54,2 milijarde dolara), čime bi se ona više nego udvostručila u odnosu na 2016. godinu.
 

Švicarska privatna banka upravlja iznosom od 393 milijarde franaka

Švicarska privatna banka Julius Baer je izvijestila da je vrijednost imovine povjerena joj na upravljanje dosegnula rekordne 393 milijarde švicarskih franaka nakon 17-postotnog rasta u prvih 10 mjeseci ove godine.

Privatna banka sa sjedištem u Zuerichu pripisuje taj rast značajnom neto priljevu, kontinuiranoj pozitivnoj tržišnoj izvedbi i snažnijem euru u odnosu na franak.

"Zamah je bio posebno snažan na tržištima u nastajanju i u azijsko-pacifičkoj regiji", objavio je u priopćenju Julius Baer.
 

Nijemci kažnjavaju ako ostanete bez goriva, Švicarci ako prekasno puštate vodu u zahodu

U svakoj zemlji možete naći neobične, arhaične, smiješne zakone s apsurdnim ograničenjima i propisima kojih se malo tko ili nitko ne pridržava, ali su i danas na snazi kao zaboravljeni relikti nekih drugih vremena. Grupa entuzijasta s američkog Sveučilišta Olivet Nazarene nedaleko od Chicaga nedavno je sakupila i objavila stotinjak ovakvih uvrnutih, zbunjujućih i čudnih, a još važećih zakona.

Pretplati se na RSS - Švicarska