Računi

Hrvati ne vole račune: Svako kućanstvo u prosjeku 'na crno' godišnje utroši 200 eura

Prvi put nakon dugo vremena provedeno je u Hrvatskoj istraživanje o jednom manjem dijelu neslužbenog gospodarstva ili sive ekonomije na temelju potrošnje kućanstava, koje pokazuje kako se godišnje u kućanstvima utroši 298 milijuna eura ili 0,69 posto hrvatskog BDP-a bez izdanih računa.

Kako piše Glas Slavonije, u prosjeku tako jedno hrvatsko kućanstvo godišnje na različite usluge utroši oko 200 eura za koje ne dobije izdan račun, a najviše prilikom plaćanja u gotovini za obavljene usluge pomoći i popravaka u kući.

Više od 11 tisuća tvrtki u FBiH ne ispunjava važnu zakonsku obvezu

Financijsko-informatička agencija (FIA) dostavila je bankama u FBiH podatke o poslovnim subjektima koji nisu utvrdili glavni račun. 

Radi se o 11.409 poslovnih subjekata s 24.040 pripadajućih računa koji nemaju utvrđen glavni račun ili imaju dva ili više glavnih računa koje su banke u FBiH, u skladu sa Zakonom o unutarnjem platnom prometu u FBiH, obvezne blokirati.
 

FIA: Bh. tvrtke trebaju odrediti glavni račun do 18. kolovoza kad je zadnji rok

Do 18. kolovoza zadnji je rok za određivanje glavnog računa za poslovne subjekte. Ako do tad 13.000 firmi ne odredi svoj glavni račun, bit će blokirane, odnosno neće moći raspolagati sa svojim sredstvima na računu", rekao je Esad Mahmutović, direktor Financijsko-informatičke agencije FBiH gostujući u emisiji Novi dan TV N1.

Mahmutović je kazao kako se trenutno vrši konsolidiranje podataka i računa poslovnih subjekata.

Pretplati se na RSS - Računi