Pivo

Euromonitor: Pad prodaje piva u BiH od 27 posto u ovoj godini

Očekuje se da će količina piva u trgovini u 2020. godini pasti za 27 posto u svjetlu utjecaja COVID-19, navodi se u najnovijoj analizi Euromonitora, izvještava Indikator.ba.

To se vrlo nepovoljno uspoređuje s očekivanom prognozom porasta od 2 posto za 2020. godinu tijekom istraživanja koje je ova analitička kuća provela prije širenja virusa.

Jeste li spremni za promjenu? Prvo pivo koje se pije iz papirnate boce

Carlsberg tvrdi da je napravio prvu papirnatu bocu za pivo. Poznati danski proizvođač piva javnosti je predstavio dva prototipa boce od celuloze koja se u potpunosti može reciklirati.

S druge strane ova boca obavlja svoju glavnu funkciju – zadržava pivo na jednom mjestu bez bojazni od curenja. U tome joj pomaže tanak sloj plastičnog polimera kojim je boca obložena s unutrašnje strane.
 

Njemačka franjevka proizvodi pivo, pomaže joj i radnik iz BiH

Njemačka franjevka sestra Doris Engelhard ima skoro 70 godina i već više od 50 godina proizvodi poznato samostansko pivo "Mallersdofer". Danas živi, moli i radi u matičnoj kući siromašnih sestara franjevki Svete Obitelji u Mallersdorfu u Donjoj Bavarskoj. Ovu Družbu osnovao je Bl. Paul Josef Nardini.

Tjedno proizvodi 38 hektolitara piva i ponosna je na svoj posao. Ponedjeljkom joj radni dan počinje već ujutro u 3.30 sati. Taj dan se pivo kuha. Gajba ovog piva košta na tržištu 14 eura.

Zašto ljeti najradije uživamo u pivu?

Ako želite osjetiti najbolje od piva, zadržite se na maksimalno dvije čaše dnevno, zbog čega će procvjetati vaše zdravlje, ali i društveni život.

Pivo je piće duge povijesti, toliko duge da je teško odrediti njezin početak. Najstariji pronađeni tragovi piva datiraju iz 3400. godine prije Krista na području današnjeg Irana, a pretpostavlja se da je prvo pivo napravljeno puno prije toga. S obzirom na njegovu dugovječnost, ono je puno više od dobrog ljetnog osvježenja. Uz pravu dozu, benefiti piva su brojni.

 

 

Europa želi da umjesto običnog pijemo pivo s manje alkohola

Ako za pivo sa nižim sadržajem alkohola danas važe piva sa manje od 2,8 postotka alkohola, Europska komisija će sada ovo ograničenje postaviti na 3,5 posto. Time bi ohrabrili proizvodnju takvih piva i interes potrošača, ali i smanjili uživanje alkohola. 

Komisija je jučer predstavila planiranu izmjenu u okviru prijedloga za reformu propisa o akcizama na alkohol u EU. 

 

Genijalni trikovi za čišćenje s pivom: Riješite se mrlja, ispolirajte namještaj

Pivo je odličan izbor pića u vrućim, ljetnim danima, no, dobro ga je imati i zbog čišćenja. Stručnjaci za čišćenje tvrde kako ćete uz pomoć piva očistiti mrlje s tepiha i ispolirati namještaj, ali otkrili su i još neke trikove...  

Uklanjanje mrlja

Ako vam se izlije kava na tepih ili imate neku drugu mrlju, riješite je se uz pomoć piva. Izlijte malo piva direktno na mrlju i polako istrljajte čistom krpom. Mehurići piva će pomoći u "izvlačenju" mrlje.

Poliranje namještaja

Pivo će poskupjeti najmanje 15 posto

Pivopije širom svijeta iduće godine, najvjerojatnije, očekuje povećanje cijena za više od 15%, zbog sušne godine. Očekuje se i rast gotovo svih važnih troškova u proizvodnji piva. Prema izvješću investicijske banke Berenberg, najveći svjetski proizvođači piva suočavaju se s rastom troškova proizvodnje od približno 16%. Ti troškovi će se vrlo vjerojatno preliti na cijene piva iduće 2019. godine.

Bh. građani vole uvozno, ali i domaće pivo: Grudska pivovara prihodovala više od 3 milijuna KM

Bosna i Hercegovina je u 2017. potrošila milijune KM na kupovinu uvoznog piva, te je ono tako svrstano u sami vrh uvoznih proizvoda. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, za 11 mjeseci  u 2017. godini,  BiH je uvezla piva u vrijednosti 109.162.130 KM. Najviše se uvozilo iz Hrvatske 57.489.041 kilograma što je vrijednosti 59.174.134 KM, piše Akta.ba. Dosta više kilograma piva BiH je prošle godine uvezla iz Srbije, ali je ono skoro duplo manje plaćeno nego hrvatsko.

Postoje nekoliko razloga zašto bi žene trebale piti pivo

Poznato je da umjereno konzumiranje bezalkoholnog i piva koje sadrži određene postotke alkohola može biti dobro za zdravlje. Dokazano je i da ovaj napitak ima posebno pozitivne učinke na ljepotu i zdravlje žena. S obzirom na to da obiluje vitaminom B kompleksa, pivo pomaže u održavanju energije te zatezanju kože lica. 

Pretplati se na RSS - Pivo