Pčele

Pčele su proglašene najvažnijim bićima na našoj planeti

Međunarodni Earthwatch Institut je prije 11 godina na sastanaku u londonskom društvu Royal Geographical proglasio pčele najvažnijim bićima na planeti Zemlji! - piše The Guardian

Iako su, naravno, sve vrste neprocjenjive za naš ekosustav. Tko bi želio svijet bez meda, cvijeća i trećine svega što jedemo, uključujući čokoladu i kavu? - piše The Guardian.

Pčelari zvone za uzbunu: 'Pomor pčela mogao bi ugroziti proizvodnju meda u Francuskoj'

Propadanje pčelinjih kolonija zbog klimatskih promjena i korištenja insekticida moglo bi značiti još jednu lošu godinu za proizvodnju meda u Francuskoj, upozorili su francuski pčelari.

Pčelari širom zemlje zvone na uzbunu jer njihove pčele umiru i proizvodnja meda je u opasnosti.

- Pčele ništa ne mogu prikupiti! Prvi dio sezone bio je katastrofalan. Potrošači moraju biti na oprezu, ove će godine biti vrlo teško naći francuski med - upozorio je predsjednik poljoprivrednog udruženja MODEF Robert Aigoin.

Nepoznata osoba zapalila košnice u Texasu i pobila više od pola milijuna pčela

Policija u Texasu istražuje krivca koji je zapalio košnice i pobio više od pola miliona pčela u blizini Houstona.
Jedan od pčelara rekao je da su gubici zaista zapanjujući.

"Tragamo za otprilike 600.000 pčela koje su uništene u požaru", kazao je pčelar Steve Brackmann koji živi od prodaje pčelinjih proizvoda.

Ovaj slučaj otkrio je otkrio zamjenik šefa policije okruga Brazoria koji je primijetio nekoliko spaljenih pčelinjih kutija u Alvinu u Texasu. Neke od košnica bačene su u obližnje jezero. 

 

Voćaru zatvorska kazna zbog pomora pčela

Austrijski voćar osuđen je na kaznu zatvora, vrstu kazne koja se rijetko izriče, a proglašen je krivim za nezakonito korištenje insekticida koji je izazvao pomor više desetaka kolonija pčela. Taj 47-godišnji voćar poprskao je kloripirifosom, snažnim insekticidom, svoje voćke u području Lavanttala u Koruškoj u vrijeme cvatnje koja je još privlačila pčele. Time je izazvao pomor više od 50 kolonija pčela u vlasništvu dva susjedna pčelara.

Evo zašto bi svi u svome dvorištu trebali ostaviti žlicu šećera

Britanski prirodoslovac David Attenborough podijelio je jedan vrlo neobičan, no zapravo jako koristan savjet svima koji žele očuvati prirodu, a to bi trebao biti svačiji cilj.  S obzirom na to da živimo u svijetu u kojem je hrana više tretirana raznim kemikalijama i pesticidima, ono malo prirode što nam je ostalo trebali bi očuvati. Jeste li znali da su trećinu hrane koju jedemo oprašile pčele i da su one zapravo odgovorne za hranjenje 90 posto svjetske populacije?

Hit u Deželi! Slovenija se okrenula pčelinjem turizmu!

Slovenija se često opisuje kao kolijevka pčelarstva, a o zaluđenosti Slovenaca pčelama govori podatak kako ovdje 10.000 ljudi ima svoje košnice. Primjera radi, u Španjolskoj, koja je najveći europski proizvođač meda, taj broj po glavi stanovnika 10 je puta manji...

Čuli ste za razne vrste turizma, ali za ovaj, nekako, čini nam se da još niste. Susjedna Slovenija zimi je popularna zbog svojih skijališta, ljeti zbog brojnih planinarskih, pješačkih i biciklističkih staza, no posljednji je hit u „deželi“ pčelinji turizam!

Središte Ljubljane pretvoreno u urbani vrt za spas pčela

Kako bi pomogli gradskim pčelama, ususret Svjetskome danu pčela u svibnju, A1 Slovenija i Grey Ljubljana su na tjedan dana pretvorili ljubljansku žilu kucavicu - Slovensku cestu - u urbani vrt s 3,500 medonosnih biljaka.

U povodu Svjetskoga dana pčela, duž Slovenske ceste u središtu Ljubljane postavljene su medonosne biljke koje su građani mogli ponijeti kući kako bi pomogli gradskim pčelama u pronalasku hrane.

 

EU zabranjuje sporne pesticide kako bi zaštitila pčele

Države članice EU-a danas su na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu kvalificiranom većinom podržale prijedlog Europske komisije o zabrani korištenja tri najčešća neonikotinoida (klotianidin, imidakloprid i tiametoksam) za sve poljoprivredne usjeve na otvorenom kako bi zaštitili pčele i ostale oprašivače.

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec pozdravlja ovu odluku:

Pretplati se na RSS - Pčele