Osiguranje

Osiguravajući sektor u BiH: Jaka konkurencija za tržišno vodstvo

Prva polovica 2020. godine završila je za bosanskohercegovačke osiguravatelje s ukupnom zaračuantom premijom od 191,7 milijuna eura, 2 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je rezultat uglavnom potaknut smanjenjem premije u neživotnom segmentu, posebno na linijama osiguranja kredita i osiguranja motornih vozila.

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%. Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

Osiguranje košta koliko i rezervoar goriva ili jedna kava dnevno

Cijena osiguranja stana ili kuće na godišnjoj razini u prosjeku iznosi otprilike koliko i jedan rezervoar goriva, a cijena police životnog osiguranja za razdoblje od godinu dana približna je vrijednosti jedne šalice kave dnevno - poručili su jučer predstavnici Udruge društava za osiguranje u Federaciji BiH. Ovi podaci, ističu, pokazuju da je, po pitanju ugovaranja osiguranja, zapravo važnije postojanja svijesti o važnosti osiguranja od financijskih mogućnosti ljudi da se osiguraju.

Koliko je tržište osiguranja u BiH naraslo za 10 godina?

Tržište osiguranja u Bosni i Hercegovini, mjereno zaračunatom bruto premijom, poraslo je sa 232 milijuna eura u 2008. na 349 milijuna eura u 2017. godini, pokazuje analiza XPRIMM-a. 

Oko polovice premije otpada na osiguranje od autodgovornosti za motorna vozila. Isplata šteta kretala su se između 95 i 136 milijuna eura. 

Smanjuju se rokovi za isplatu odšteta, novac i za pretrpljeni strah sudionika u prometu

Osiguravajuće kuće u Federaciji BiH neće više moći vlasnike automobila pri registraciji vozila “pridobivati” kroz nelojalnu konkurenciju, kao što je izravno i neizravno te neposredno davanje nedopuštenih popusta, raznim nedopuštenim radnjama koje se kasnije različito knjigovodstveno evidentiraju, plaćanjem tehničkog pregleda osiguranicima, davanjem bonova za gorivo, gotovinskim isplatama preko blagajni po različitim osnovama, davanjem gratis polica osiguranja… 

 

Bosna-Sunce osiguranje od 1. siječnja posluje kao Adriatic osiguranje

Na tržištu osiguranja u Bosni i Hercegovini 1. januara 2018. godine počela je da radi osiguravajuća kuća Adriatic osiguranje.

Ovo novo društvo nastalo je nakon što je u novembru prošle godine Bosna-Sunce osiguranje (BSO) Sarajevo preuzelo portfelj Zovko osiguranja iz Žepča i postalo stopostotni vlasnik tog osiguravajućeg društva.
 

Bh. građani osiguravaju imovinu od razbojstva, požara i još puno toga

Dom je za većinu nas najveća životna investicija, kao i najveća materijalna vrijednost koju posjedujemo. A kako bi zaštitili dom i ostatak imovine od problema i prirodnih nepogoda koje su u posljednjih nekoliko godina redovito pogađale BiH, sve više građana ima potrebu za sigurnom zaštitom imovine, piše Večernji list BiH. Nedavno smo bili svjedoci velikih požara u kojima je imovina velikog broja građana izgorjela ili bila u opasnosti, a kako bi je zaštitili, odlučuju se za police imovinskog osiguranja. 

Pretplati se na RSS - Osiguranje