Njemačka

Proglasili najveći stečaj u povijesti korporativne Njemačke

Njemački fintech Wirecard proglasio je u četvrtak stečaj zbog prezaduženosti jer vjerovnicima duguje 3,5 milijarde eura čime je zadobio neslavnu titulu prve kompanije iz sastava indeksa DAX koja je propala. Prema tvrdnjama upućenih izvora Reutersa, dug kompanije uključuje 1,75 milijardi eura kredita od 15 banaka te 500 milijuna eura koje su posudili investitori u obveznice.

Njemački izvoz doživio najveći pad od 1950. godine

Njemačka ekonomija doživjela je pad u travnju dok pandemija koronavirusa hara najvećom ekonomskom silom u Europi, a izvoz je doživio najveći pad od 1950. godine.

Njemački izvoz smanjen je za 24 posto više nego što je predviđeno, a uvoz za 16,5 posto, navodi se u izvještaju Federalnog ureda za statistiku u utorak, prenosi dpa.
 

Njemačka politika se dogovorila koliko će novca dati za stimulaciju svojeg gospodarstva, evo o kojem iznosu je riječ

Vodeće njemačke stranke dogovorile su paket mjera vrijedan 130 milijardi eura, kojim će se pomoći privredi u izlasku iz krize izazvane pandemijom koronavirusa, izjavila je kacelarka Angela Merkel nakon maratonskih pregovora koji su trajali dva dana.

Milijarde eura bit će potrošene na pomoć industrijama koje su se našle u problemima, dodatno će biti finanCirani oni krajevi u kojima je nezaposlenost narasla, a jednokratni bonus vrijedan 300 eura po djetetu bit će isplaćen s ostalim povlasticama koja se odnose na djecu. 
 

Uzdrmano tržište u Njemačkoj i Austriji: Ne trebaju radnike s Balkana

Nastavkom ili nikad potpunim nestankom virusnih i drugih sličnih prijetnji stanovništvu i državama upitnim se čini povratak na otvorene granice, apsolutnu slobodu kretanja stanovništva i radne snage, klasično tržište rada i sve do sad poznate zakonitosti radnih migracija.

Virusni nalet svom silinom u kratkom vremenu zahvatio je praktično sve prostore, sve populacije i sve djelatnosti koje se prije svega temelje na radnoj mobilnosti, socijalnim i radnim kontaktima.

Pogledajte za koje države će Njemačka ukinuti putna ograničenja

Novinska agencija dpa piše kako će Njemačka ukinuti ograničenja putovanja u 31 europsku zemlju od 15. lipnja. Uz 26 članica Europske unije, Nijemci će moći putovati i u Veliku Britaniju, Norvešku, Island, Švicarsku i Lihtenštajn bez obveze 14-dnevne samoizolacije prilikom povratka. Glasnogovornik njemačke vlade nije želio komentirati ove medijske napise, ističući kako ne može prejudicirati ishod sastanka.

Njemačka ušla u recesiju: Najveći pad gospodarstva u zadnjih 10 godina

Njemačko gospodarstvo potonulo je pod utjecajem koronakrize u recesiju, zabilježivši u prvom tromjesečju najveći pad aktivnosti od financijske krize, a ministarstvo financija upozorava da će podaci za drugo tromjesečje biti još lošiji.

Sezonski i kalendarski prilagođeni njemački BDP pao je u prva tri ovogodišnja mjeseca 2,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su aktivnosti prema revidirani podacima državnog statističkog ureda smanjene 0,1 posto.

Njemačka ukida karantenu za putnike iz zemalja EU i Velike Britanije

Iz njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova je priopćeno da je ukinut četrnaestodnevna karantena za putnike koji dolaze iz zemalja članica Europske unije (EU), koji je uveden u okviru mjera sprečavanja širenja koronavirusa.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjihnjih poslova Björn Grünewäldern je na pres-konferenciji izjavio da odluka o ukidanju karantene stupa na snagu od sutra.
 

Pretplati se na RSS - Njemačka