Med

Znate li razlikovati domaći med od umjetnog?

Na policama trgovina često se može pronaći različiti med. Onaj za kojeg se tvrdi da je domaći, ali i onaj koji je umjetni, a napravljen je od različitih zaslađivača. Ipak, postoji nekoliko načina kako se najlakše može prepoznati prirodni med od onog kupovnog.  Prije svega jasan znak da se radi o prirodnom medu je ako se med nakon nekog vremena kristalizira. Mnogi ljudi misle kako to nije dobar znak pa često bacaju ovaj med, iako ne bi to trebali raditi.  Drugi je znak cijena meda.

Prava istina o medu: Da, zdrav je, ali nekad treba paziti s njim

Med je po svojoj ljekovitosti jedna od najvrjednijih namirnica koje poznajemo i može se preporučiti svima, bilo da je riječ o zdravim ljudima kojima je važna prevencija bolesti i očuvanje zdravlja, ili ljudima kojima imaju određenih zdravstvenih problema, kaže nutricionist Nikola Roca, voditelj Nutrimens Centra za prirodnu prehranu.

Skoro 10 000 pčelara u BiH proizvede oko 3200 tona meda a trgovci ga uvoze po cijeni od 3,29 KM

Skoro 10 000 pčelara u Bosni i Hercegovini proizvede oko 3200 tona meda. Cijene ovoga proizvoda su sve veće, na tržištu uvijek ima mjesta za kvalitetan proizvod, ali je pitanje zašto država ne zaštiti domaće proizvođače na odgovarajući način. Naime, prezentacija koja je ovoga tjedna održana u Vanjskotrgovinskoj komori BiH sadržavala je šokantne podatke kada je u pitanju uvoz meda u BiH.

8 jako dobrih razloga zašto bismo trebali jesti med prije spavanja

Stavljamo ga u čaj, stavljamo ga na lice, u hranu i znamo da je odličan za podizanje imuniteta i protiv prehlade. Med je prepun nutrijenata, antioksidansa i drugih tvari iscjeljujućeg učinka te donosi brojne zdravstvene benefite za koje mnogi ne znaju

Preporučuje se onaj pravi, neobrađeni med, jer sadrži više fitonutrijenata, antioksidansa i enzima pa će i njegovi pozitivni učinci biti puno veći. Zdravo ga je konzumirajući s hranom, ali žlica meda prije spavanja također može učiniti čuda.

Ovo su neka od njih.

Počela manifestacija „Dani meda“ u Širokom Brijegu

U četvrtak 20. prosinca počela je manifestacija pod nazivom „Dani meda“ u Širokom Brijegu.

Manifestacije se organizira po drugi put, a ove godine će trajati dva dana, 20. i 21. prosinca.

Program se održava na šetnici između Trga širokobrijeških žrtava i robne kuće u vremenskom razdoblju od 9 do 15 sati, a njezin začetnik i organizator je pčelarska udruga „Vrisak“ u suradnji s Gradom Širokim Brijegom.

Izvorni hercegovački med postao međunarodno certificiran

Dobre vijesti za pčelare sa područja Hercegovine. Izvorni Hercegovački med postao je međunarodno certificiran i, ukoliko prođe potrebne analize, na etiketi će nositi markicu s oznakom autentičnog hercegovačkog meda. Zasad je 12 proizvođača pristupilo certificiranju, ali iz Udruženja pčelara “Matica” iz Mostara kažu da se svakodnevno javljaju zainteresirani da svoj proizvod prodaju pod tom markicom, javlja BHRT. 

Opasnost od lažnog meda vreba u BiH, evo kako ga otkriti

Sa ljetnom turističkom sezonom na cestama i tržnicama širom Bosne i Hercegovine domaći i strani turisti imaju priliku kupiti različite proizvode od meda od lokalnih prodavača. Agencija za sigurnost hrane je 2017. godine uradila provjeru kvaliteta bosanskohercegovačkog i uvoznog meda. Rezultati analize upozoravaju da postoji ogromna opasnost da ćete, ukoliko se odlučite kupiti med od neprovjerenih proizvođača i prodavača, koji se najčešće prodaje uz cestu, dobiti  šećerne mješavine i patvoreni med.

Iz godine u godinu sve veći izvoz domaćeg meda iz BiH

Izvoz bh. domaćeg meda u prošloj godini, usprkos problemima, znatno je povećan u odnosu na prethodne godine, a udvostručen u odnosu na 2016. godinu. Ipak, i dalje su te brojke male u poređenju s količinama koje uvozimo. U prošloj godini uvezli smo skoro šest puta više ovog pčelinjeg proizvoda nego što smo izvezli.

Pretplati se na RSS - Med