Koronavirus

Brazil nadmašio SAD: U drugom najvećem žarištu od izbijanja epidemije raste broj umrlih

Prema podacima državnoga Ministarstva zdravstva u Brazilu je dnevna smrtnost od koronavirusa u posljednja 24 sata prvi put bila veća od smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Američkim Državama
 

U Federaciji BiH danas nema novozaraženih koronavirusom

U posljednja 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine nije registriran niti slučaj koronavirusa, što znači da je u cijeloj zemlji danas zabilježeno svega pet slučajeva koji su prijavljeni u Republici Srpskoj.
U protekla 24 sata u FBiH testirano je 280 uzoraka od kojih niti jedan na svu sreću nije pozitivan. Također, na području Federacije BiH do sada su testirana 34.602 uzorka,priopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Više od 1000 testiranih samo 4 nalaza pozitivna u FBiH

U protekla 24 sata na korona virus u FBiH testirana su 1.092 uzorka, od čega je četvoro novozaraženih, kazao je na konferenciji za medije Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva. Do sada su ukupno testirana 31.804 uzorka, a korona virus je potvrđen kod 1.012 osoba.

 

Riješili jednu od najvećih pandemijskih dvojbi, sad napokon znamo štite li maske od širenja virusa

Testovi na hrčcima pokazali su da korištenje zaštitnih maski bitno smanjuje širenje koronavirusa, objavili su u nedjelju znanstvenici sveučilišta u Hong Kongu.

Riječ je o jednom od prvih istraživanja koja proučavaju može li nošenje maski spriječiti nositelje koronavirusa - bilo da imaju ili nemaju simptome - da zaraze druge osobe.

Pod vodstvom profesora Yuen Kwok-yunga, priznatog stručnjaka za koronavirus, znanstvenici su stavili kaveze s prethodno zaraženim hrčcima blizu kaveza zdravih hrčaka.
 

U mostarskoj COVID bolnici trenutačno nema bolesnika

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar u protekla 24 sata na koronavirus testirano je 95 uzoraka od kojih u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) nema pozitivnih. U COVID-19 bolnici trenutačno nema bolesnika, jedan bolesnik je otpušten kući, a jedan je prebačen na drugi odjel, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite HNŽ-a. 

Virologinja koja je izolirala virus boginja: Virus je već podobro oslabio a drugog vala neće biti

Doktorica Ana Gligić, poznata beogradska virologinja koja je 1972. uspjela izolirati virus velikih boginja, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kazala je da će epidemija koronavirusa širom svijeta početi slabiti u svibnju.

- Virus je definitivno oslabio. Do toga je došlo pasažiranjem kroz čovjeka, kao i zbog mjera koje su poduzete da se on ne prenosi s čovjeka na čovjeka. Čovjek nije supstrat na kojem virus može opstati. Volim reći da su ljudi virusu slijepa ulica - kazala je Gligić za Slobodnu Dalmaciju. 

U FBiH više nema pacijenata oboljelih od Covida-19 na respiratoru

U Federaciji Bosne i Hercegovine tijekom protekla 24 sata testirano je 650 osoba, šest njih je bilo pozitivno na koronavirus Covid-19, a riječ je o osobama iz Žepča, Tešanja, Zenice, Sarajeva i Širokog Brijega. Član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je danas da takvi podaci ukazuju da je u Federaciji BiH još uvijek zadovoljavajuće epidemiološko stanje. Do sada je testirano više od 25.000 uzoraka, a kod 998 osoba je potvrđeno prisustvo novog koronavirusa.

 

Švicarski medikament blokira kobnu korona upalu pluća!

U nekim istraživanjima 19 od 20 teških pacijenata oporavilo se uzimajući lijek. Pri kraju je ključna studija Američke agencije za hranu i lijekove (FDA)

Nema cjepiva, nema lijeka. Barem zasad Covid-19 i dalje je bez ozbiljnog neprijatelja. No, optimizam bude studije koje se rade diljem svijeta, a trebale bi pokazati ima li među postojećim lijekovima neki koji bi ipak mogao pomoći najtežim pacijentima. Jedan takav je i Actemra (tocilizumab), biološki lijek kojim se inače liječi reumatoidni artritis.

Pretplati se na RSS - Koronavirus