Koronavirus

Istraživanje otkrilo kakav tip osoba ima veće izglede za hospitalizaciju i najgori ishod od koronavirusa

Među oboljelima od koronavirusne bolesti ranija fizička neaktivnost povezana je s mnogo težim simptomima i većim rizikom od smrti, pokazala je studija s gotovo 50.000 ispitanika zaraženih virusom.

Ljudi koji nisu bili fizički aktivni najmanje dvije godine prije pandemije imali su veće izglede za hospitalizaciju, liječenje na odjelu za intenzivnu njegu i smrt, objavili su znanstvenici u radu u časopisu British Journal of Sports Medicine.

Ukupan broj žrtava koronavirusa na globalnom nivou prešao je 3 milijuna

Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins u Sjedinjenim Američkim državama ukupan broj žrtava Covida-19 na globalnom nivou premašio je tri milijuna usljed niza neuspjeha u procesima vakcinacije u svijetu.

Broj izgubljenih života od koronavirusa ekvivalentan je čitavoj populaciji većih gradova poput Madrida ili Kijeva.

Kako prenosi britanski Indepenent, vjeruje se da je pravi broj znatno veći jer su mnogi slučajevi previđeni u ranoj fazi izbijanja epidemije koja je započela u Wuhanu u Kini krajem 2019. godine.

Otprilike isti broj novozaraženih i oporavljenih osoba u ŽZH, 5 osoba preminulo

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa  testirane su 254 osobe, od čega je 21 retestirana.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirano je 114 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa iz Širokog Brijega 44 (18 muških i 26 ženskih), Gruda 15 (8 muških i 7 ženskih), Ljubuškog 37 (18 muških i 19 ženskih) te Posušja 18 (12 muških i 6 ženskih) osoba.

Novo istraživanje otkrilo zanimljive podatke o ljudima koji vjeruju u teorije zavjera oko koronavirusa

Razdoblja velikih kriza često su povod za pojavu i širenje teorija zavjera, a kriza pandemije novog koronavirusa po tom pitanju nije nikakva iznimka, već samo to potvrđuje. Istraživački tim znanstvenika predvođenih sa Sarah Kuhn i dr. Theom Zander-Schellenberg sa sveučilišta Basel istražio je razinu podrške prema teorijama zavjera vezanim za novi koronavirus. Studija je provedena u njemačkom govornom području Švicarske te i samoj Njemačkoj po principu anonimne ankete u srpnju 2020. godine.

U Bosni i Hercegovini preminulo još 99 osoba pozitivnih na koronavirus, 1.093 novozaraženih

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata zabilježeno 1.093 novozaraženih koronavirusom od 5.563 testiranih. Preminulo je 99 osoba.

Dan ranije je, usporedbe radi, detektirano ukupno 636 novih slučajeva koronavirusa u BiH, od 3.393 testirana uzorka. U tom periodu je preminulo 66 pacijenata zaraženih ovim virusom.

Federacija BiH

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 4.050 uzoraka, od čega je 628 pozitivnih na koronavirus.

U BiH 931 novozaraženih koronavirusom, preminule 84 osobe

U BiH u posljednja 24 sata zabilježeno je 931 osoba novozražena koronavirusom, a sve nakon testiranja 3.456 uzoraka. Preminule su 84 osobe.

Usporedbe radi, dan ranije prijavljeno je 1.368 novozaraženih koronavirusom, a testirano je bilo 3.508 uzoraka. U tom periodu preminulo je 40 osoba.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.570 uzoraka, od čega su 673 pozitivna na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u svim županijama/kantonima u Federaciji BiH, osim u Posavskoj.

Pogoršana situacija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji: Danas više zaraženih nego u Sarajevu

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji u posljednje vrijeme broj novozaraženih sve više raste, a iz bolnica apeliraju na poštivanje mjera s obzirom na prekapacitiranost Covid odjela. U posljednja 24 sata registrirano je 332 novozaraženih.

Iako znatno manji od Kantona Sarajevo po broju stanovnika, HNŽ danas bilježi više novozaraženih. Od jučer uzetih 1.020 uzoraka, na koronavirus je pozitivnih 332, a preminulo je šest osoba koje su bile zaražene.

Imamo sve više cjepiva, a imat ćemo nove zalihe drugih lijekova protiv covida-19, na ljeto je kraj pandemiji

Europska unija bi iz pandemije koronavirusa mogla izaći do ljeta, rekli su u srijedu sudionici videokonferencije o strategiji EU-a a cijepljenje protiv covida-19. "Optimist sam po prirodi. Nadam se da će Europska unija izaći iz pandemije što prije, čak i prije ljeta. Svi sastojci za to su tu – imamo sve više cjepiva, a imat ćemo nove zalihe drugih lijekova protiv covida-19”, rekao je John-F Ryan, ravnatelj Glavne uprave Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane.

Veliki broj testiranja, 140 novozaraženih osoba, najviše iz Širokog

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa  testirane su 323 osobe, od čega 17 retestirano.

Prema nepotpunim rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirano je 140 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa iz Širokog Brijega 53 (20 muških i 33 ženske), Posušja 28 (12 muških i 16 ženskih),Gruda 28 (8 muških i 20 ženskih) te Ljubuškog 31 (14 muških i 17 ženskih) osoba.

Pretplati se na RSS - Koronavirus