Korona

Većina novozaraženih u FBiH ima blažu kliničku sliku, nekoliko osoba hospitalizirano

U Kantonu Sarajevo hospitalizirane su četiri osobe i nalaze se u izolatoriju, a na svu sreću nema pacijenata na respiratoru.
Većina zaraženih su osobe mlađe životne dobi, a trenutno je zaraženo ukupno 29 osoba. Prema mjestu prebivališta po devet osoba je iz općine Centar (plus jedna iz Srbije koja je hospitalizirana) i Općine Novi Grad. Četiri su iz Vogošće, po dvije iz Novog Sarajeva i Trnova te po jedna s područja Starog Grada i Ilidže.

Počnite planirati godišnji: Beroš i Markotić složni u ocjeni da ćemo imati mirno ljeto

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je od vrsnih kliničara dobio informaciju kako im se čini da je virus izgubio na snazi, no, kažu stručnjaci, to je ipak u ovom trenu teško tvrditi sa 100-postotnom sigurnošću.

Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Jutarnji list je pak dobio potvrdu da se intenzivni odjel gotovo sasvim ispraznio i da je situacija poprilično dobra.

U Hrvatskoj samo 37 novoboljelih, ukupno 1741 zaraženi a 58 ih ozdravilo u posljednja 24 sata

Na samom početku Maja Grba Bujević je otkrila da u Hrvatskoj u posljednja 24 sata ima 37 novozaraženih, što znači da je ukupno do sada 1741 oboljelih. U posljednja 24 sata preminule su tri osobe, po jedna iz Zagreba, Splita i Dubrovnika, a sve su patile od kroničnih bolesti. 58 osoba je izliječeno u odnosu na jučer.

- Dvije osobe s respiratora su preminule, a jedna se oporavila. Zbog toga ima tri pacijenta manje na respiratoru u odnosu na jučer - rekla je Grba Bujević.
 

U zadnja tri dana samo jedna osoba pozitivna na koronu iz ŽZH

Iz Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke smo obaviješteni o jednoj pozitivnoj osobe na prisustvo korona virusa koja je testirana tijekom jučerašnjeg dana. Tijekom jutra su nastavljena testiranja.

Do sada su u ŽZH 64 osobe bilo pozitivne na prisustvo korona virusa. S područja Širokog Brijega je 49 osoba, 11 iz Gruda, 4 iz Posušja, a u Ljubuškom nije do sad zabilježena niti jedna osoba. U samoizolaciji se trenutno nalazi 790 osoba na prostoru ŽZH, najveći broj na području Širokog Brijega.

Zaposlenici MUP-a iz Zapadnohrcegovačke županije koji su bili u kontaktu sa zaraženim negativni

Na području Zapadnohercegovačke županije do sada je zaraženo 39 osoba, a samoizolaciji se nalazi ukupno 921 osoba. Od početka zaraze do danas preminule su tri osobe. Kako je rečeno na konferenciji Kriznog stožera ZHŽ, 25 zaraženih osoba je iz Širokog Brijega, 10 iz Gruda, a četiri iz Posušja. Prosječna dob zaraženih je 52 godine, a raspon godina je od jedne do 84 godine. Zaposlenik MUP-a ZHŽ koji je zaražen koronavirusom je dobrog psihofizičkog stanja, a sve kolege s kojima je bio u kontaktu su testirane i negativne na koronavirus.

Mjesec dana od prvog slučaja korone u BiH - više od 600 oboljelih

Prije točno mjesec dana, 5. ožujka, u Bosni i Hercegovini je potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom. Radilo se o radniku koji je boravio u Italiji, a koji se nakon povratka u Banja Luku javio u higijensku službu, nakon čega je prebačen u Klinički centar. Istog dana potvrđena je i zaraza kod djeteta prvozaraženog pacijenta, zbog čega je bila zatvorena i OŠ "Branko Ćopić" u Banjoj Luci koju je pohađalo dijete kod kojeg je potvrđena infekcija Covid-19.

Europa se sve više zatvara, niz zemalja proglasilo zaštitne mjere

Europski kontinent, novo žarište pandemije koronavirusa, pooštrava mjere zaštite te osim obrazovnih ustanova sve više zemalja poput Francuske i Njemačke zatvaraju javne objekte, a nakon Italije, karantenu za gotovo svo stanovništvo uvodi Španjolska.

Španjolska i Norveška zadnje su u nizu zemalja koje uvode stroge mjere u borbi protiv koronavirusa kojim je u svijetu zaraženo više od 153.000 ljudi, a umrlo je više od 5788, prema podacima koje je prenio Reuters.

Prema podacima iz Wuhana, teža klinička slika Covida-19 znatno je izglednija za pušače

Pranje ruku i nepribližavanje drugim osoba na najmanje metar dobre su mjere, no za pušače važan korak u zaštiti protiv koronavirusa mogao bi biti i prestanak pušenja, ocjenjuju stručnjaci.

Pušenje je nezdravo, a na pitanje povećava li opasnost od koronavirusa povezanog s bolešću Covid-19, Michael Pfeifer, predsjednik Njemačkog društva za respiratorne bolesti odgovara potvrdno.

Odgovor je potvrdan čak i ako u ovom trenutku ima premalo raspoloživih podataka kojima će potkrijepiti procjenu.

Pretplati se na RSS - Korona