Izvoz

Agroindustrijski sektor doživio rast izvoza, svi ostali u padu

Vanjskotrgovinska razmjena BiH, odnosno uvoz i izvoz, u prvoj polovini 2020. doživjela je veliki pad, koji je u najvećoj mjeri prouzročen pandemijom koronavirusa u Europi i cijelom svijetu, pri čemu je evidentiran veći pad uvoza od izvoza roba i usluga iz BiH, piše Večernji list BiH.  

Pad po državama

Tvrtke iz BiH izvezle na Kosovo robu u vrijednosti od 283.472 KM

Tvrtke iz Bosne i Hercegovine su nakon odluke institucija Kosova da ukinu pristojbe u razdoblju od 20. ožujka do 3. travnja izvezli robe u vrijednosti od 283.472 KM, potvrđeno je za Faktor u Upravi za neizravno oporezivanje. Najveći dio otpada na farmaceutske proizvode (702 kilograma) 78.731 KM. Zatim slijede mlijeko i mliječni proizvodi, jaja peradi (62,5 tona)…, u vrijednosti od 57.356 KM. Na trećem mjestu su proizvodi od voća i povrća, orašastih plodova (5,6 tona) vrijedni 31.400 KM. 

Izvoz iz BiH u prošloj godini iznosio je 11 milijardi 492 milijuna KM

Izvoz iz BiH u prošloj godini iznosio je 11 milijardi 492 milijuna KM, što je za 3,4 posto, odnosno za oko 407,8 milijuna KM, manje nego u godini ranije. Nismo se lani proslavili ni kada je riječ o uvozu, koji je bio veći nego 2018, odnosno porastao je za 1,2 posto - sa 19 milijardi 274 milijuna KM na 19 milijardi 498milijuna maraka. Konkretnije, uvoz je bio veći za 224milijuna KM, prenose Nezavisne novine.

Domaći izvoznici vode, među njima i širokobiješka 'Leda' i naredne godine će izvoziti u Hrvatsku

Agencija za sigurnost hrane BiH jučer je uručila potvrde domaćim izvoznicima prirodne i mineralne vode koje će im omogućiti neometan izvoz vode u Republiku Hrvatsku i naredne godine.

Potvrde su dobile bh. kompanije Sarajevski kiseljak d.d., Nevra d.o.o. i Leda d.o.o., izvijestila je Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH).
 

BH izvoz u 2018. godini povećan za 7,6 posto

BiH je prošle godina izvezla robe u vrijednosti od 11,9 mlrd KM, što je više za 7,6 posto nego 2017, dok je uvoz iznosio 19,27 mlrd KM, odnosno za šest posto više u odnosu na 2017. godinu. 

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 61,8 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 7,37 mlrd KM. 

Meso peradi iz BiH može se izvoziti u EU

Nakon što je Ured za veterinarstvo BiH pripremio Akcijski plan za rješavanje preporuka misije Direktorata za zdravlje i hranu, analize i revizije Europske komisije, koja je provedena u razdoblju od 28. svibnja do 1. lipnja 2018, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH službeno je obaviješteno da je prihvaćen akcijski plan izvoza mesa peradi na tržište Europske unije, piše Indikator.ba.

Snažan porast uvoza: Rastu li u BiH investicije?

U prvih pet mjeseci ove godine porast uvoza u Bosni i Hercegovini u postotcima je gotovo identičan porastu izvoza. U razdoblju siječanj-svibanj 2018. godine ostvaren je izvoz u vrijednosti 4,7 milijardi KM, što je za 10,9 posto više nego u istom razdoblju 2017. godine, dok je uvoz iznosio 7,6 mlrd KM, te je povećan za 9,6 posto, piše Indikator.ba.  Ovo je različito od trendova prethodnih godina kada je izvoz prednjačio u odnosu na uvoz. Znači li ovakav razvoj znači da je došlo do rasta investicija u BiH?

EU glavni vanjskotrgovinski partner BiH

Ukupna vanjskotrgovinska razmjena od siječnja do ožujka 2018. godine iznosila 7,18 milijardi KM i povećana je za 11 posto u odnosu na isti period prethodne godine, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH, koje je na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo Analizu vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za za navedeno razdoblje.

 

Trgovinsko partnerstvo Švedske i BiH u 2018. godini i budućnosti

Konferencija pod nazivom "Vizije za budućnost - Trgovinsko partnerstvo Švedske i BiH u 2018. godini i budućnosti" bit će održana danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Cilj konferencije je da se razmotre švedsko - bh. trgovinski odnosi i iskustva švedskih poduzetnika i kompanija u BiH, te sagledaju mogućnosti za proširenje poslovnih prilika s obzirom na EU integraciju BiH.

 

Pretplati se na RSS - Izvoz