Dijaspora

Iz dijaspore nam stiže ogroman novac, radi se o milijardama maraka

Dijaspora je odriješila vreću i u prva tri tromjesečja prošle godine u BiH poslala 2,077 milijardi maraka, što je za 57 milijuna više u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Statistički podaci Centralne banke BiH pokazuju da su vrijednosti novčanih doznaka koje građanima BiH šalju rođaci i prijatelji s adresom u inozemstvu iz godine u godinu sve veće.

'Hercegovačka noć' oduševila u 'Midas Limes Forumu' u Njemačkoj

  Kamen, krš i maslina, vino, ganga, Neretva, raštika, janjetina, pura pršut, uštipci i lučenica, sve se to moglo doživjeti i probati na  upravo odžanoj „Hercegovačkoj noći", u srcu Njemačke u „Midas Limes Forum“, nadomak Frankfurta,  koji je za ovu prigodu bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

Gastarbajteri u Hrvatsku lani poslali golem novac, svaki radnik mjesečno šalje oko 415 eura

Hrvatski gastarbajteri koji su pronašli poslove diljem Europske unije lani su u Hrvatsku poslali nemali iznos od 1,04 milijarde eura. No strelovit rast radničkih doznaka zaustavljen je nakon tri godine konstantnog rasta. Podsjetimo, u 2016. privatni transferi u Hrvatsku iznosili su 1,05 milijardi eura

Dijaspora iz Njemačke rodbini uplatila 91 milijun eura

Besperspektivnost, nemogućnost napredovanja i loša opća klima u zemlji tjeraju veliki broj građana BiH da krenu trbuhom za kruhom. Veliki broj mladih pakira kovčege za odlazak u inozemstvo. Stanovnici Bosne i Hercegovine najčešće se iseljavaju u Njemačku, a potom slijede Austrija, Hrvatska i Srbija. Njemačka je s približno 200.000 osoba bh. podrijetla država s najvećim brojem iseljenika iz BiH u Europi. Unatoč raznim krizama, briga iseljenih za svoju rodbinu u BiH ne prestaje. Novac iz dijaspore za mnoge bh.

Godišnje u BiH iz dijaspore dođe više od tri milijarde KM

Više od tri milijarde KM bh. dijaspora iz 54 države svijeta pošalje godišnje u svoju državu, prema podacima Središnje banke Bosne i Hercegovine, a predstavnici Svjetskog saveza dijaspore BiH smatraju da je tabrojka veća za duplo. Istaknuto je to tijekom devetog po redu Kongresa tog saveza koji je počeo jutros u Sarajevu. Predsjednik Saveza Hasan Šehović kaže da dva milijuna Bosanaca i Hercegovaca koji žive izvan granica svoje države neće da se zadrže na toj cifri, želeći da ulaganja u BiH budu tretiran kapital.

Dijaspora prošle godine u BiH poslala 170 milijuna KM više nego godinu ranije

Dijaspora je prošle godine u Bosnu i Hercegovinu poslala 2,51 milijardu KM, pokazuju podaci Centralne banke BiH iz Godišnjeg izvještaja za 2017. godinu.

"U 2017. godini doznake iz inozemstva iznose 2,51 milijardu KM te je u odnosu na prethodnu godinu registrirano povećanje priliva i to za 170,5 milijuna KM (7,2 posto)", navodi se u Godišnjem izvještaju Centralne banke BiH za 2017. godinu. 

U inozemstvu dva milijuna Bosanaca i Hercegovaca pripadnika sva tri naroda

Prema posljednje dostupnim podacima popisa u članicama Europske unije iz 2011. godine, 20 najvećih stranih zajednica (stanovnici EU-a rođeni u državama izvan Unije) ima 18,5 milijuna stanovnika, odnosno 3,7 posto broja stanovnika EU-a. Tih 20 zajednica zajedno čine 58,3 posto broja stanovnika EU-a rođenih u državama izvan EU-a. Najbrojniji strani državljani Europske unije bili su Marokanci – 2,29 milijuna , čineći tako 7,2 posto populacije "stranaca" u EU-u  i 0,5 posto populacije Europske unije.

Broj iseljenika čini 53 posto današnjeg stanovništva BiH

Službene procjene pokazuju kako danas u 51 zemlji diljem svijeta žive približno dva milijuna ljudi koji su podrijetlom iz BiH, uključujući u taj broj i njihove potomke. Ti podaci pokazuju kako broj iseljenika čini 53 posto današnjeg stanovništva BiH, što relativnu veličinu bh. dijaspore svrstava među najveće u Europi. Često se, također, spominje i podatak kako novčane doznake dijaspore čine značajan udio BDP-a (bruto domaćeg proizvoda) BiH, a da njihova štednja prelazi iznos doznaka i do nekoliko puta. 

Bh dijaspora se osjeća poput bankomata

Bosanskohercegovačka dijaspora od osnivanja, a ima tome i 15 godina, vlastima u zemlji isporučuje zahtjeve, ali od toga, kako je za Dnevni avaz rekao prvi predsjednik Svjetskog saveza dijaspore (SSD) BiH Namik Alimajstorović, nema previše koristi. ''Tražimo donošenje zakona o dijaspori, formiranje ministarstva za dijasporu, zatim promjenu Izbornog zakona, uvođenje elektronskog glasovanja, financiranje dopunskih škola.

Najveći naš investitor je dijaspora sa blizu dvije milijarde maraka godišnje

Bosna i Hercegovina nosi nimalo laskavu titule jedne od najgorih zemalja kada su u pitanju ulaganje i investicije. Najveći naš investitor je dijaspora sa, procjenjuje se, blizu dvije milijarde maraka godišnje. U najveću farmu norveških crvenih krava u svijetu u Kozarcu Jusuf Arifagić uložio je 14 milijuna maraka. Posao je proširen na područje Bosanskog Petrovca i Bosanske Krupe, te zaposleno 45 radnika, javlja N1.  "Planiramo naše daljnje investicije.

Pretplati se na RSS - Dijaspora