Božo Ljubić

Ljubić: Tri izborne jedinice za tri naroda

''Moramo doći do promjene Izbornog zakona koji će tri konstitutivna naroda tretirati kao tri izborne jedinice za one razine vlasti koje su ustavom predviđene za predstavljanje konstitutivnih naroda kako bi mogli birati svoje predstavnike u vlasti", rekao je predsjednik Glavnoga vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić izjavio je u srijedu u Mostaru uoči panel rasprave "25 godina od Daytonskog sporazuma - gdje smo danas i kako dalje”.

HNS i HDZ ne bi trebali slati prijedloge za imenovanja nove Vlade FBiH dok se ne izmijeni Izborni zakon

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić izjavio je danas u Mostaru kako je mišljenja da HNS i HDZ ne bi trebali slati nikakve prijedloge za imenovanja nove Vlade FBiH dok se ne izmijeni Izborni zakon. On kaže kako je prioritet za formiranje vlasti predsjednik HNS-a i HDZ-a Dragan Čović u više navrata javno izgovorio, a to je izmjena izbornog zakona.

Božo Ljubić: BiH treba federalizirati, a s rudnicima u Bosni postupiti kao i s Aluminijem

U tIJEku sjednice Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH izjavu za medije dao je predsjednik ovog tijela Božo Ljubić. Kazao je kako se najviše razgovaralo o provedbi Strategije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini te obilježavanja nacionalnih godišnjica.

Ljubić kaže kako pomenuta strategija treba naći konkretne odgovore za ponašanje hrvatskog naroda i njegovih političara u BiH za ovo vrijeme političkih kriza i blokada. 

Božo Ljubić je uspio poslati jasnu poruku hrvatskom vodstvu: Herceg Bosna je put i rješenje

Već neko vrijeme na političkoj sceni koja pripada hrvatskom korpusu u BiH vidljiva je jedna prilična nesnalažljivost i nervoza manifestirana kroz jalova i besmislena priopćenja koja su tu izgleda samo pro forme radi. Doista je vidljivo da se hrvatska politika dobrano pogubila te da je bez sumnje na krivom kolosijeku.

 

Traženje provođenja odluke Ustavnog suda nije miješanje u unutarnju politiku BiH

Hrvatska ima pravo tražiti provođenje odluke Ustavnog suda BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH kojima treba omogućiti izbor legitimnih predstavnika svakog od tri konstitutivna naroda na svim nivoima i to nije miješanje u unutarnju politiku BiH, smatra predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske u Hrvatskom saboru Božo Ljubić. Ljubić je rekao za Televiziju N1 da je i Europski parlament tražio da bude provedena ova odluka i da to isto može tražiti i Hrvatska.

Ljubić: Bojim se kraja. Bojim se da bi to predstavljalo raspad BiH!

Izmjene izbornog zakona BiH i dalje su u fokusu javnosti; Vijeće EU poručilo - način izbora članova Predsjedništva BiH treba rješavati nakon izbora. Kako to komentira te što misli o Zakonu o izbornim jedinicama, za N1 govori predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić. Govoreći o stavu HNS-a o Zakonu o izbornim jedinicama, kaže da kada je u pitanju Predsjedništvo HNS-a, to treba pitati predsjednika Čovića, a kada je u pitanju GV, moguće je da sazove sjednicu već u ponedjeljak.

Ako nije Jugoslavija preživjela kao građanska država ne može ni BiH

"Da je Bakir Izetbegović ovdje, pitao bih ga sljedeće: Zašto ne usvoje svoj prijedlog izmjene Izbornog zakona, ako već bagateliziraju presudu Ustavnog suda? Sljedeće što bih ga pitao jeste: Zašto im sada smeta da se u Domu naroda ostvari stvarna konstitutivnost naroda, a ranije su izigravali volju Hrvata i Srba?'', rekao je gostujući na televiziji N1 Božo Ljubić, predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora BiH. Ljubić navodi kako se ne mogu ljudi u Domu naroda birati prema popisu stanovništva iz 1991. godine.

Dom naroda treba bit ravnopravan zastupničkom domu i u FBiH i na državnoj razini

Na sastanku bošnjačkih političkih stranaka sa stranim veleposlanicima u našoj zemlji kazano je kako u obzir dolazi samo popis iz 1991. i kako Dom naroda u FBiH treba izjednačiti s Domom naroda u Republici Srpskoj. Ove navode za Dnevnik.ba komentirao je Božo Ljubić, zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Glavnog Vijeća Hrvatskog narodnog sabora. "Naša stajališta  su jasna, i mene i cijelog HNS-a", kaže Ljubić komentirajući navode donešene na sastanku bošnjakih političkih stranaka s veleposlanicima Cormack i Wigemarkom. 

Možda će netko izbore raspisati ali se izborni rezultati neće moći implementirati

Situacija s kojom se trenutno suočavamo i koja je dovela do dekonstituiranja Hrvata u Federaciji i BiH posljedica je nametnutih odluka međunarodnih institucija, kazao je danas predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić odgovarajući nakon sjednice tog tijela na pitanje o mogućnosti da OHR nametne rješenja za promjenu Izbornog zakona, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Pretplati se na RSS - Božo Ljubić